TV-HISTORIA

Så började det
Det experimenterades fritt runt om i världen med att bygga ett televisionssystem redan under 1920-talet. John Logie Baird (1888-1946) är den som oftast nämns som tv:ns uppfinnare. Under 1930-talet sände BBC i England. Efter krigets slut bildades Nämnden för Televisionsforskning och det började diskuteras på allvar om television skulle införas även i Sverige. Första visningen av television hölls 1931 på Röda Kvarn i Stockholm. Det första svenska tv-programmet sänds 1954: ”En skål för televisionen” och hösten 1954 sänder Radiotjänst det första egna TV-programmet.

Radiotjänst, senare Sveriges Radio, började sina reguljära sändningar 1956 som räknas som den officiella starten för tv i Sverige. I juni 1957 hade cirka 10.000 svenskar skaffat mottagare. Den stora ökningen kom i samband med fotbolls-VM 1958 då över 120.000 apparater såldes. Endast ett år efter fotbolls-VM så var antalet tv-licenser över 400.000 stycken.

Dåtidens teknik – en skakig upplevelse?
De första tv-kamerorna hade ingen zoom, kameramannen skiftade lins manuellt och bildskärmen ställdes in med en spak på kameran. Detta hade givetvis betydelse för kvalitén och den stämde oftast inte in på förväntningarna. Då kameran hade många positioner i studion så markerade man ut på golvet alla placeringar. Ett tjugotal olika positioner per kamera var inte ovanligt. Givetvis skedde alla kameraförflyttningar och objektivbyten under absolut tystnad då det inte fick störa sändningen. Ljuset var inte av bästa kvalité det heller då olika positioner egentligen behövde olika ljusinställningar. Resultatet blev att bilden blev ganska livlös och platt.

Ris och ros
Under 60-talet blev tv:n mer och mer etablerad med populära program som ”Kvitt eller dubbelt” och ”Karusellen.” Det fanns bara en enda kanal och gårdagens program var det givna samtalsämnet på luncherna eller i fikarummet.
Men det var inte alltid positivt det folk pratade om utan under åren 1966 och 1967 var det stormiga år för televisionen. Per Oscarsson klädde av sig i Hylands hörna, begreppet ”runda ord” myntades då det pratades erotik i konst och litteratur i ett debattprogram. Någon sprängde länken till Nackasändaren på nyårsafton samt att den svenska tv publiken höll på att missa sändningarna från VM i ishockey på grund av ett misstag i förhandlingarna.

TV2, TV3 och Kanal 5
TV2 gör entré 1969 och Sveriges Television expanderade. Under 70-talet så blev tv-tekniken allt mer lätthanterlig samt att bärbara videobandspelare började komma på marknaden. Det var också på 1980-talet som nöjesprogrammen av typen Nöjesmaskinen och Razzel fick mer plats samt att såpoperan gjorde entré i Sverige. På nyårsafton 1987 startade TV3 sina sändningar via satellit från London. Detta var den första svenska kanalen som finansierades med tv-reklam. Detta blev starten för kommersiell tv i Sverige. 1989 tillkännager Matts Carlgren en ny kanal vid namnet Nordic Channel som fem år senare får namnet Kanal 5.

TV4
Våren 1984 grundade Gunnar Bergvall och Ingemar Leijonborg bolaget Nordisk Television AB (numera TV4) och drog igång planerna för en reklamfinansierad tv-kanal i Sverige. De inledde 1990 sändningar över satellit- och kabelnät. Sverige får nu sin första reklamfinansierade marksända kanal. Parabolantenn fanns nu på marknaden och där man kunde få tillgång till 100 olika kanaler.

År 1993 kom Digital Betacam, det numera helt dominerande kassettformatet i branschen, och 1996 kom de första versionerna av DV-formatet, ett enklare digitalt system som passar både för hemmabruk och vissa professionella tillämpningar. Med allt snabbare datorer på marknaden så blev det mot slutet av 1990-talet realistiskt för allt fler att använda helt datorbaserade, digitala redigeringssystem.

Framtiden för teve
Under de senaste 15 åren har en uppsjö av nya kanaler startats i Sverige och idag har vi ett tjugotal kanaler som sänder digitalt och/eller analogt. Teracom har sänt analog tv sedan 1956. Men en ny era har inletts. Det handlar om digitaliseringen av radio och tv. Från 2002 omfattas 90 procent av hushållen av de digitala sändningarna. Det innebär att över en miljon hushåll, som tidigare bara haft tillgång till SVT1, SVT2 och TV4, har möjlighet att få tillgång till över 25 kanaler. För närvarande pågår en utbyggnad av kapaciteten i näten vilket skapar utrymme för fyra till fem kanaler till. År 2005 inleddes släckningen av det analoga marknätet och i oktober 2007 blev marknätet helt digitaliserat.

Källor: UR, Teracom, SVT, TV3, TV4 och Kanal5.

KristallenTV-prisetTV-historia