statyetter m
 Det svenska tevepriset Kristallen består, förutom äran, av en glasstatyett, formgiven av Claesson Koivisto Rune.

 

 

 


Formgivarna om Kristallenstatyetten

Det finns en funktion i allt. När vi blev kontaktade för att designa priset – själva statyetten – för det som skulle bli det första svenska TV-priset, 2005, var briefen enkel: Det ska passa för att greppa i ena handen för att sedan höja armen i en segergest. Eller med stöd av andra handen som när man höjer en pokal.

Vi började med research. Hur ser de kända priserna ut egentligen? Oscar, Emmy, Wimbledon, Pulitzer, Guldbaggen… Vi kunde snabbt konstatera att som konstobjekt förtjänade knappast något en plats på finhyllan. Vi ville ju att vår kristall skulle pryda sin plats hemma på programledarens spiselkrans eller i produktionsbolagets styrelserum. I sin egen rätt och inte bara som symbol. I många år efter galan.

Sedan tog vi fasta på namnet, Kristallen. I Sverige har vi en lång och stolt tradition av kristallglastillverkning. Varför inte använda oss av denna tradition och av detta material, som dessutom delade namn med priset.

Och sist, formen. Vi ville anknyta till den prismaformade logotypen. Prismats form används ju bland annat för att fysikaliskt spalta upp ljus av olika våglängder i definierade färger. En enkel analogi till TV-bildens uppbyggnad. Vi drog ut den tvådimensionella symbolen och lät den smalna av uppåt. Hade Kristallen varit helt klar hade den knappast synts i TV-formatets upplösning. Därför ligger tre tunna vingar av färgat glas inbäddade i glasmassans centrum.

Vi lade till idén att byta färg varje år. Vi såg framför oss en duktig person som skulle vinna Kristallen flera år och hur fin en sådan kollektion i olika färger skulle göra sig tillsammans. Också en funktion.

Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune

Claesson Koivisto Rune, Stockholm

 

KristallenStatyetten